• Moet ik vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting voor mijn elektrische auto betalen?

  De motorrijtuigenbelasting (mrb), ook wel wegenbelasting genoemd, is een belasting die vrijwel elke voertuigbezitter in Nederland moet betalen. Een uitzondering hierop zijn volledig elektrische auto's en andere voertuigen zonder directe CO₂-uitstoot, zoals elektrische motoren, bussen en vrachtwagens. Dit is een stimuleringsmaatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te bevorderen.

   

  Motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto's vanaf 2025

  In 2024 betaal je geen wegenbelasting op een elektrische auto en geniet je van 100% korting. Van 2025 tot 2030 wordt deze korting langzaam afgebouwd. In 2025 krijg je 75% korting, dus je betaalt maar 25% van het normale wegenbelasting tarief (het zogenaamde "kwarttarief"). Vanaf 2026 wordt de korting verder afgebouwd, en in 2031 betaal je het volledige tarief.

  Samengevat betekent dit dat je vanaf 2025 een deel (25%) van de wegenbelasting gaat betalen als je een elektrische auto leaset (je leasebedrag zal stijgen). Ieder opvolgend jaar betaal je meer wegenbelasting (en zal je leasebedrag daarom weer stijgen). En vanaf 2031 zul je het volledige bedrag gaan betalen.

  Let op: dit zijn voorlopig plannen zoals gepresenteerd in de Voorjaarsnota 2024 en zijn nog niet definitief. Deze informatie kan daarom veranderen. Kijk op rijksoverheid.nl op de pagina over motorrijtuigenbelasting voor de laatste informatie over de afbouw van de korting.

   

 • Wat zijn de voorwaarden bij het leasen van een elektrische auto om de overheidssubsidie te ontvangen?

  Heb je jouw elektrische leaseauto gevonden? Om de overheidssubsidie van 2024 te kunnen innen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je leaset een volledig elektrische leaseauto. De subsidieregeling voor een elektrische auto geldt helaas niet voor een hybride of plug-in hybride auto. 
  • De volledig elektrische leaseauto heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs van de 100% elektrische auto mag niet hoger zijn €45.000.
  • Je hebt het leasecontract getekend op of na 1 januari 2024.
  • Je dient de subsidieaanvraag binnen zestig dagen na datum van het getekende leasecontract in.
  • De leaseauto staat minimaal vier jaar op jouw naam.
  • Je hebt een geldig woonadres in Nederland.

  Vragen?
  E-mail: sales@directleaseprivate.nl
  Telefoon: 0541 - 571 760

 • Wat zijn de overheidssubsidie* bedragen?

  Je kunt weer een aanvraag indienen voor subsidie.

  De subsidiebedragen voor het aanschaffen of leasen van een elektrische auto in 2024 zijn bekend. Ga jij voor een nieuwe of tweedehands elektrische auto?

   

  Nieuwe leaseauto: € 2.950
  Kies je voor een nieuwe elektrische auto? Dan ontvang jij een subsidiebedrag van € 2.950. Dit bedrag wordt verdeeld over een looptijd van 4 jaar (48 maanden). De overheid betaalt jou dan maandelijks € 61,46 uit. 

  Occasion leaseauto: € 2.000
  Kies je voor een elektrische tweedehands auto? Dan ontvang jij een subsidiebedrag van € 2.000. Dit bedrag wordt verdeeld over een looptijd van 4 jaar (48 maanden). De overheid betaalt jou dan maandelijks € 41,67 uit. 


  Je krijgt deze bedragen buiten jouw leasecontract om uitbetaald. Dat noemen wij nog eens een mooi zakcentje!
  Let op: zet je tussentijds jouw leasecontract stop? Dan heb je over de resterende maanden geen recht meer op subsidie.

  * Dit betreft een overheidssubsidie van (maximaal) € 2.950,= Deze subsidie dien jijzelf en dus voor eigen rekening en risico aan te vragen. DirectLease is op geen enkele wijze aansprakelijk voor het niet (tijdig) verkrijgen van deze subsidie. Indien je geen subsidie krijgt omdat dit bijvoorbeeld niet tijdig of niet volledig is aangevraagd dan wel dat de subsidie niet meer beschikbaar is omdat het overheidsbudget op is, dan kun jij je niet verhalen op DirectLease B.V. (onderdeel van Van Mossel Automotive Groep). Meer informatie over de aanvraag kunt u vinden op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/subsidieregeling-elektrische-personenauto%E2%80%99s-particulieren-sepp

  Vragen?
  E-mail: sales@directleaseprivate.nl
  Telefoon: 0541 - 571 760

 • Wat is houderschapsbelasting (HSB) of motorrijtuigenbelasting (MRB)?

  Wanneer jij een voertuig op je naam hebt staan is het verplicht om houderschapsbelasting (HSB) te betalen, ook wel de motorrijtuigenbelasting (MRB). Hierdoor is de overheid in staat om de wegen goed te onderhouden. Zodra je op de openbare weg komt dient er belasting te worden betaald. Dit maakt onderdeel uit van je leasetarief.

  Vragen?
  E-mail: sales@directleaseprivate.nl
  Telefoon: 0541 - 571 760

 • Heeft een verandering van de motorrijtuigenbelasting (mrb)/wegenbelasting invloed op je maandelijkse leasetarief?

  Elk jaar met ingang van 1 januari kunnen de tarieven motorrijtuigenbelasting verhoogd worden. Dit heeft te maken met het inflatiecorrectiecijfer dat bepaald wordt door de landelijke- of provinciale politiek die provinciale opcenten kan toevoegen. Houdt er rekening mee dat je maandelijkse leasetarief daardoor jaarlijks kan veranderen. Helaas hebben we daar geen invloed op! 

  De factoren die invloed hebben op de hoogte van je motorrijtuigenbelasting:

  1.    De landelijke en provinciale politiek. Vanwege de provinciale opcenten kunnen de tarieven verschillend zijn per provincie. Dat is het deel dat de provincie toevoegt aan de belasting van de landelijke overheid;

  2.    De CO₂ uitstoot heeft invloed op de motorrijtuigenbelasting. 

  3.    Welke brandstof je auto heeft. De belasting voor elektrische auto's is het laagst, dan volgen benzine, LPG en aardgas, diesel en als laatste in het rijtje komen de oudere LPG-installaties en andere brandstoffen. 

  4.    Het leeggewicht van je auto. Hier is sprake van als er geen passagiers en bagage in de auto zitten. Dit is ook te vinden in het kentekenregister als ‘massa ledig voertuig’ bij gewichten. 

  Kijk bij "Moet ik vanaf 2025 motorrijtuigenbelasting voor mijn elektrische auto betalen?" voor meer informatie over de wegenbelasting van elektrische auto's. 

   

  Vragen?
  E-mail: sales@directleaseprivate.nl
  Telefoon: 0541 - 571 760